torsdag, december 02, 2010

Brödbak

Idag har jag bakat lite bröd, det doftar helt ljuvligt här hemma. Det blev två olika sorter, båda smakar fantastiskt gott fast på olika sätt. Det ena brödet har jag hittat hos fina Rantamor, hennes nisse-limpor rekommenderar jag er att göra till jul, jag kommer definitivt göra det en gång till innan jul. Jag har även bakat vörtlimpor, massa olika godsaker i, det smakar verkligen som en tugga jul, även detta rekommenderar jag er att baka. Båda sorterna var smidiga att göra efter som att det tar lite tid med jäsning så hinner man vila sig lite emellan. Är det nått ni vill jag beskriver bättre, säg bara till :) Lycka till med bakandet!

Vörtlimpa

50g jäst
50g smör
2dl julmust
1 flaska porter, 33cl
250g kesella
1dl sirap
2tsk salt
2tsk mald ingefära
2msk malda pmeranskal
1krm malda kryddnejlikor
1dl russin
19-20dl rågsikt

Smula jäst. smält smör och tillsätt julmust och porter. rör tills jästen är upplöst. Tillsätt kesella, sirap, salt, kryddor och russin(gillar man inte russin, hoppar man över dem) Blanda och tillsätt större delen av mjölet. jäs 45min. sätt ugnen på 175 grader. Baka ut till två limpor och låt jäsa 30 min till. Grädda i nedre delen av ugnen i 35min skiftar lite från ung till ugn.

6 kommentarer:

Elena sa...

Du är ju bara för Huslig!! Nästan lika duktig som jag;)

Lizette sa...

visst är det helt underbart med hembakat bröd...duktig du är bettan..Ja en assistent står högt upp på listan kan jag säga... Får hålla utkik i mellandagarna ;)

Rantamor sa...

Va kul att du provade på Nisse-limporna, dom är en favorit här till jul. Har bakat dom sen barnen var små...och det var ju ett tag sedan..hm...lillkillen blir 31 nu i dec.
Tro tusan att ungarna kommer att hinna ikapp oss åldersmässigt hahaha....så är det när man började tidigt =)

Ska pröva dina vörtlimpor nångång...lät ju gott.

Gäsp...känner mig trött ikväll, få se om det blir någon blogg...

mormor Annika sa...

Ser gott ut ...mmmmm....

Anna sa...

Gu vad duktig du ar!!!!!Om jag flyttar hem till Sverige kan jag fa bo hos er da? ;o)

kram kram

Bettan sa...

Elena- Tänk om jag ändå vore så huslig som du :)

Anna- Klart att du får flytta in hos oss, vi har ett rum färdigt till dig i källaren :)